www.iiiWe.com » اجرای خط E پتروشیمی تبریز و عملکرد پیمانکاران داخلی

 صفحه شخصی محسن مجدد   
 
نام و نام خانوادگی: محسن مجدد
استان: قم
رشته: کارشناسی عمران
شغل:  دانشجو
تاریخ عضویت:  1390/07/06
 روزنوشت ها    
 

 اجرای خط E پتروشیمی تبریز و عملکرد پیمانکاران داخلی بخش عمومی

13

نویسنده: فرهاد محمدی
اجرای خط E پتروشیمی تبریز و عملکرد پیمانکاران داخلی
سیلیکات حاصل از تولیدات خطوط مختلف در پتروشیمی تاکنون به علت فقدان قابلیت استفادة آن، به عنوان مادة زاید تلقی شده و سوزانده می‌شد. اما هم‌اکنون با اجرای خط E در شرکت‌ سهامی پتروشیمی تبریز، از این ماده به صورت اقتصادی استفاده می‌شود. در گفتگوی زیر که با مهندس عادل صبح‌خیزی، مسئول ساختمان و عملیات پروژة E انجام شده است، ضمن تشریح چگونگی انجام این پروژه، به بررسی نقاط و ضعف پیمانکاران داخلی در انجام چنین پروژه‌هایی پرداخته شده است:
n ضمن تشکر از شرکت شما در این گفتگو، لطفاً ضمن معرفی خود، ابتدا در مورد کارهای انجام شده در این واحد توضیح بفرمایید؟

ایجانب مسئول ساختمان و عملیات و مسئول خط E در پتروشیمی تبریز هستم. سیلیکات حاصل از تولیدات خطوط مختلف پتروشیمی، تاکنون به عنوان ماده زائد به دست می­آمد و به علت عدم استفاده از آن، در کوره سوزانده می­شد. خط E، پروژه­ای است که این سیلیکات را به بوتادین که ماده­ای ارزشمند در پتروشیمی است، تبدیل می­نماید. این ماده هم دارای ارزش اقتصادی و هم دارای بازار خوبی در داخل و خارج از کشور است و همچنین حمل و نقل آن آسان است.

برای استفادة بهینه از بوتادین تولیدی در داخل کشور، واحد ABS در پتروشیمی تبریز تاسیس شده که تقریباً نیمی از 16000 تن بوتادین تولیدی این واحد را به عنوان خوراک مصرف می­کند و قرار است تا در صورت راه‌اندازی ABS گلپایگان، 8000 تن دیگر به عنوان خوراک برای آن واحد ارسال شود.

nدر مورد طراحی و اخذ لیسانس این واحد توضیح بفرمائید؟

لیسانس واحد بوتادین از BIS آلمان است و چون تاکید بر این بود که پیمانکار اول ایرانی بوده و شریک خارجی داشته باشد، شرکت چگالش در مناقصه بین شرکت‌های ایرانی برنده شد. اما میزان مشارکت خارجیان در این پروژه بین 10 تا 15 درصد بوده و بقیة کارها اعم از مهندسی، خرید، هماهنگی و غیره به عهدة نیروهای داخلی است.

همچنین از نظر خرید، چون فاینانس طرح به عهدة کشور خارجی است، بر طبق قوانین بین­المللی باید میزان خرید به میزان 60 تا 65 درصد از کشور تامین‌کنندة فاینانس صورت پذیرد و بین 10 تا 15 درصد از داخل کشور و در صورت نیاز 10 تا 15 درصد از یک کشور خارجی (سوم)، اعم از اروپایی و یا غیر اروپایی، خریدها صورت ­گیرد.

nبه نظر شما به کارگیری متخصصان خارجی در انجام پروژه­ها، چه شرایطی دارد؟

اکنون پس از انجام پروژه­های متعدد، این نتیجه به دست آمده که اگر پیمانکار اول خارجی و پیمانکار پشتیبان ایرانی باشد، مفیدتر است. زیرا هم باعث تسریع در انتقال تکنولوژی به کشور می‌شود و هم تجربه آنها در انجام پروژه­ها از لحاظ مدیریت و مسائل مرتبط به آن مثل برنامه­ریزی بیشتر است.

n ضعف عمدة شرکت‌های داخلی در اجرای پروژه­ها چیست؟

در کشور، به قدر کافی نیروی متخصص و باتجربه وجود دارد و از این نظر با مشکلی روبرو نیستیم. اما ضعف عمده­ای که در شرکت‌های داخلی وجود دارد، فقدان برنامه­ریزی منظم است. اگر برنامه­ریزی به طور صحیح انجام شود یک شرکت قادر است به طور همزمان ده پروژه را انجام دهد.

مزیت کار با خارجیان این است که ما یاد می­گیریم چگونه مدیریت کنیم. چون از نظر کارشناسی، ما هم‌اکنون کارشناسانی داریم که هم‌سطح و یا حتی بالاتر از کارشناسان خارجی هستند. ولی در زمینة مدیریت پروژه‌ها با مشکل مواجه هستیم و باید به صورت منطقی و اصولی به گونه­ای با خارجیان کار کنیم که ظرف مدت 10 تا 15 سال، تکنولوژی به طور صحیح به کشور منتقل شود.

اگر بخواهیم تکنولوژی را به طور غیراصولی به صنعت کشور وارد کنیم، در انجام کارها موفق نمی­شویم. برای مثال، در حال حاضر هیچ پروژه­ای را نمی­توانیم پیدا کنیم که زمان­بندی درستی داشته باشد. مثلاً ده ماه برای انجام کار و اتمام آن برنامه می­دهیم، ولی 24 ماهه تمام می­کنیم.

nبا توجه به اینکه در برخی از پروژه­های مناطق جنوبی، بدنة اصلی کار به پیمانکاران خارجی سپرده شده، باز هم پروژه­ها با تاخیر و حتی در مواردی به علت عدم کارایی طرف خارجی، مجبور به واگذاری به نیروهای داخلی شدیم. نظر شما در این خصوص چیست؟

البته به کارگیری نیروهای خارجی باید بر اساس اصول و با مطالعه و در زمان و جای مناسب صورت پذیرد. یعنی شرکت‌هایی انتخاب شوند که دارای شناخت و روحیة همکاری بانیروهای داخلی هستند. مسلم است که به کارگیری نامناسب و بدون ‌مطالعه، نتیجة مطلوبی را حاصل نمی­کند.

n در انجام پروژه­ها با چه مسائل و مشکلاتی روبرو بوده­اید؟

یکی از مشکلاتی که در انجام پروژه­ها با آن روبرو هستیم، این است که پیمانکاران داخلی جهت برنده‌شدن در مناقصه، قیمت‌های پایین پیشنهاد می‌کنند. این کار هم در مسیر پیشرفت پروژه اختلال ایجاد می‌کند و هم به علت عدم تکافوی مالی مشکلاتی را برای این پیمانکاران ایجاد می‌کند. البته در چند سال پیش به علت محدودیت پروژه­های اجرایی در کشور این امر شاید دور از ذهن به نظر نمی­رسید، ولی متاسفانه اکنون هم با افزایش پروژه­ها، باز هم شاهد این معضل و حتی افزایش آن هستیم. پیمانکاران داخلی بدون توجه به عواقب آن، جهت برنده‌شدن در مناقصه­ها، قیمت‌های پایین و غیرمنطقی را که بعداً خود از عهده آن بر نمی‌آیند، ارائه می‌نمایند.

n برای رفع این مشکل چه راه حلی را پیشنهاد می­کنید؟

به نظر من، راه حل ممکن برای رفع این مشکل، تشکیل انجمن صنفی و یا سندیکای پیمانکاران است که با ارزیابی و کارشناسی دقیق، ارزش هر پروژه و قیمت حداقل و حداکثر هر کار را تعیین کنند. همچنین ارزیابی صحیحی از توانایی‌های اعضای خود داشته باشند و پروژه­ها را با توجه به خصوصیات هر کار و توانایی اعضاﺀ، به فرد مناسبی واگذار نمایند. از طرف دیگر، مناقصه‌گذار هم باید با توجه به حداقل و حداکثر ارزش هر پروژه، پیشنهادات کسانی را که از این محدوده خارج می­باشند، به طور اتوماتیک حذف کند و سپس با توجه به توانایی و سوابق اجرایی اعضای انجمن، انجام پروژه را به پیمانکار مناسب واگذار نماید.

مشکل دیگر، تفاوت قابل ملاحظة میزان حقوق و مزایای متخصصان در داخل و خارج کشور است که به همین علت عده­ای از نیروهای داخلی جذب شرکت‌های اروپایی و غیراروپایی مستقر در کشورهای همسایه می‌شوند و سپس در قالب این شرکت‌های خارجی برای انجام پروژه­ها به داخل کشور می‌آیند. به نظر منطقی می‌رسد که با تامین بیشتر نیروهای داخلی، آنها را جذب و نگهداری نماییم، زیرا این متخصصان حاضرند تا با حداقل تامین رضایت، با عرق ملی و یا علاقه به خانواده در کشور خودشان فعالیت داشته باشند.

دوشنبه 28 فروردین 1391 ساعت 10:44  
 نظرات    
 
مائده علیشاهی 20:34 دوشنبه 28 فروردین 1391
0
 مائده علیشاهی
ممنون از شما